English version of this blog:
http://cristina-kitchen.blogspot.com/

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Pizza



Aluat:
  • 250 g faina
  • 110 ml apa calduta
  • 25 g drojdie
  • 2 lg gris
  • 1 lg-urita sare
  • 1 lg-urita zahar

Faina se pune intr-un castron.
Drojdia se amesteca cu sarea si zaharul, se adauga grisul si apa. Se toarna peste faina si se framanta bine. Se lasa sa creasca 30 minute. Aluatul se intinde cat tava pentru cuptor.

  • 300 g salam
  • 300 g mozarella
  • + / - 100 g sunca
  • + / - 100 g ciuperci
  • 2 linguri bulion
  • piper
  • 1/2 lingurita oregano
  • 1 linguri apa

Salamul, sunca, mozarella si ciupercile se taie felii.
Tava se unge cu ulei folosind un servetel. Se pune aluatul in tava. Bulionul se amesteca cu apa si piper si se intinde peste aluat. Se pun felii de salam, sunca si ciuperci. Se presara niste oregano, apoi se pun feliile de mozarella. Tava se pune in cuptor la foc mic pe gratarul din mijloc, aprox 30 minure.




luni, 13 octombrie 2008

Foi de placinta



  • 700 g faina
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura otet
  • 200-300 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 oua

Uleiul se amesteca cu otet, sare, oua si apa. Se toarna usor peste faina si se framanta bine. Se lasa aluatul sa se odihneasca 30 minute. Aluatul se imparte in 8 - 10 bucati. Fiecare bucata se intindepe planseta pudrata cu faina.



Placinta cu bostan




  • aprox 2 kg bostan
  • 4 foi de placinta (Reteta aici: http://cristina-cuisine.blogspot.com/2008/10/foi-de-placinta.html)
  • 100 g zahar
  • 125 g unt/margarina
  • + / - esenta vanilie / zahar vanilat
  • + / - scortisoara si alte mirodenii care va plac
Bostanul se curata de coaja si seminte si se rade fin. Se caleste in unt/margarina, se adauga zaharul, esenta de vanilie, scortisoara si se mai caleste 5 minute. Tava se unge cu ulei cu ajutorul unul servetel sau cu margarina/unt.
Se intind foi, se umplu cu bostanul calit si se ruleaza. Se pun placintele in tava.



Placinta cu mere


  • 4 foi de placinta (Reteta aici: http://cristina-cuisine.blogspot.com/2008/10/foi-de-placinta.html)
  • 2 kg mere
  • 100 g zahar
  • 125 unt/margarina
  • + / - zahar vanilat / esenta vanilie
  • + / - scortisoara
Merele se spala, se curata si se dau prin razatoarea mare si se storc. Merele se calesc in unt/margarina. Se adauga zaharul, zaharul vanilat, scortisoara se mai calesc 5 minute si se imparte in patru. Se unge fiecare foaie de placinta cu merele calite si se ruleaza. Se unge o tava cu ulei cu ajutorul unui servetel de hartie, se pun placintele la cuptor pe gratarul din mijloc, la foc mic pana se rumenesc (aprox 45 minute).











Placinta americana



Aluat:
  • 100 g unt/margarina
  • 200 g faina
  • 40 ml apa rece
  • putina sare
Umplutura:
  • 8 mere spalata, curatate de samburi si taiate bucati
  • 7 linguri zahar
  • scortisoara

Untul se freaca intre degete cu faina si sarea. Se adauga apa si se framanta. Se pune la frigider o ora. Se intind doua foi. Prima foaie se pune in forma de tort unsa cu margarina. Deasupra se pun merele, zaharul si scortisoara. Se pune a doua foaie deasupra, se taie marginile si se decoreaza cu bucati de aluat. Se poate adauga si putina scortisoara deasupra. Se pune placinta la cuptor la foc mic 45 minute pe gratarul din mijloc.


















Pulpe de pui la gratar

  • 4 pulpe
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • boia dulce si iute
  • patrunjel uscat
  • marar uscat
Pulpele se curata de pielita, se spala, se sterg si se condimenteaza.
Pulpele se pun pe gratar pana se rumenesc.


Cartofi copti pe gratar


  • 1 kg cartofi de marime mici-mijlocii
Cartofii se spala, se sterg si se pun pe gratar pana devin moi.


Paste cu ciuperci, sunca si branza



  • 250 g paste
  • 150 g ciuperci
  • 100 g branza
  • 100 g sunca/salam
  • un ou
Apa se pune sa fiarba. Se adauga pastele si se lasa sa fiarba. Dupa ce au fiert se pun "sub un dus" de apa rece si se lasa sa se scurga. Ciupercile si sunca se taie cuburi si se amesteca cu pastele. Se unge o tava cu ulei, se pun pastele amestecate cu ciuperci si sunca, iar deasupra branza amestecata cu ou. Se pune tava la cuptor.

sâmbătă, 11 octombrie 2008

Frigarui



Frigarui:
  • 21 ciuperci
  • 2 carnati
  • 3-4 felii de branza
  • sare
Ciupercile se curata, se rup piciorusele, se spala si se dau cu putina sare. Carnatii se taie felii mai groase. Branza se taie cuburi.

Pe batul de frigaruie se alterneaza ciuperca, branza, carnat.

Se pun pe gratar pana sunt gata ciupercile (prox 15 minute).

Se servesc cu cartofi copti sau prajiti.

vineri, 10 octombrie 2008

Sfecla rosie in otet


  • sfecla rosie
  • apa
  • otet
Sfecla rosie se curata si se spala. Se taie felii si se pune intr-o oala cu apa sa fiarba. Lasa sfecla sa fiarba bine. Dupa fierbere se scoate sfecla, se lasa sa se raceasca, apoi se da prin razatoare si se pune in borcane (spalate si uscate). Intro oala se pune apa si otet dupa gust si se infierbanta, apoi se toarna in borcane. Borcanele se inchid si se pun intro patura pana se racesc.

Dulceata de portocale


  • 4 portocale mari (apox. 1kg)
  • 300-350 g zahar
  • 250 ml apa
  • zeama de la 1/2 lamaie
Portocalele se curata si se taie cubulete Se face un sirop din apa si zahar si se fierbe la foc potrivit. Cand siropul incepe sa fiarba se adauga zeama de lamaie. Cand siropul este legat se adauga portocalele taiate cubulete si se mai lsa s fiarba aprox o ora pana cand portocala este inmuiata bine, iar siropul legat. Se pune in borcane si se se pun capace.

Compot de visine



  • visine
  • apa
  • zahar

Borcanele se spala si se lasa sa se uscuce. Visininele se spala, se lasa sa se usuce si se pun in borcane. Se pun cate 2 linguri de zahar in fiecare borcan. Se toarna apa si se inchid borcanele cu capac. Intro oala se pune un prosop, se pun borcanele si apa si se pune oala pe foc la foc mic aproximativ o ora. Se scot borcanele si se inveles intro patura pana se racesc.

Compot de struguri


  • struguri negri aromati
  • apa
  • zahar

Borcanele se spala si se lasa sa se uscuce. Strugurii se spala, se lasa sa se usuce, apoi se desprind de pe chiorchine si se pun in borcane. Se pun cate 2 linguri de zahar in fiecare borcan. Se toarna apa si se inchid borcanele cu capac. Intro oala se pune un prosop, se pun borcanele si apa si se pune oala pe foc la foc mic aproximativ o ora. Se scot borcanele si se inveles intro patura pana se racesc.

Compot de piersici


  • piersici
  • apa
  • zahar

Borcanele se spala si se lasa sa se uscuce. Piersicile se spala, se lasa sa se usuce, apoi se taie felii si se pun in borcane. Se pun cate 2 linguri de zahar in fiecare borcan. Se toarna apa si se inchid borcanele cu capac. Intro oala se pune un prosop, se pun borcanele si apa si se pune oala pe foc la foc mic aproximativ o ora. Se scot borcanele si se inveles intro patura pana se racesc.

joi, 9 octombrie 2008

Gogosari in otet



  • gogosari
  • foi de dafin
  • boabe de mustar
  • boabe de piper
  • +/- marar uscat
  • o lingurita zahar pentru fiecare borcan
  • otet
  • apa
Gogosariii se aleg doar cei sanatosi, se spala si se lasa sa se usuce. Borcanele se spala si se lasa sa se usuce. Gogosarii se pun in borcane. In fiecare borcan se pun cateva boabe de mustar, cateva de piper, 2-3 foi de dafin , putin marar. Apa si otetul se pun intro oala, se adaug otet dupa gust si zaharul. Se pune pe aragaz pana se infierbanta, apoi se toarna peste gogosari si se inchid bine capacele. Borcanele se pun cu fundul in sus intro patura pana a doua zi.

Castraveti in otet


  • castraveti
  • foi de dafin
  • boabe de mustar
  • boabe de piper
  • +/- marar uscat
  • o lingurita zahar pentru fiecare borcan
  • otet
  • apa

Castravetii se aleg doar cei sanatosi, se spala si se lasa sa se usuce. Borcanele se spala si se lasa sa se usuce. Castravetii se pun in borcane. In fiecare borcan se pun cateva boabe de mustar, cateva de piper, 2-3 foi de dafin , putin marar. Apa si otetul se pun intro oala, se adaug otet dupa gust si zaharul. Se pune pe aragaz pana se infierbanta, apoi se toarna peste castraveti si se inchid bine capacele. Borcanele se pun cu fundul in sus intro patura pana a doua zi.

Ardei iuti in otet


ardei iuti
otet din vin alb
apa
putina sare

Ardeii se spala si se lasa sa se usuce. Sticla/borcanul se spala si se lasa sa se usuce. Ardeii se pun in sticla/borcan. Otetul, apa si sarea se pun intro oala, se pune pe aragaz pana se infierbanta si se toarna peste ardei. Se sigileza.

Pere in tuica




  • 3-4 pere coapte
  • 300-400 g zahar
  • un baton vanilie
  • aprox. un litru de tuica

Perele se spala si se sterg. Puneti-le perele,zaharul si batonul de vanilie intrun borcan curat. Toarna tuica si sigileaza. Pune borcanul la loc racoros si intunect timp de 3-4 luni. In primele saptamani agitati borcanul pana se dizolva zaharul. Pentru un gust mai dulce adaugati 500 g zahar.

Folosire:

  • Se taie o para cubulete si se adauga in salata de fructe.
  • Se taie o para cubulete si se foloseste la inghetata.
  • Se taie o para cuburi mai mari si se acopera cu ciocolata topita.

Tort cu blat de pandispan




Ingrediente pentru un singur blat:

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina

In bolul de la mixer se pun albusurile si se bat, se adauga zaharul si se bat spuma. Se adauga galbenusurile si se bat.Se adauga treptat faina. Se tapeteaza forma de blat de tort cu hartie pentru copt, se toarna compozitia si pune in cuptor incalzit la foc mic pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca.
Eu fac 3 blaturi.

Ingrediente pentru crema de cacao si rom:

  • 2 plicuri de crema de cacao si rom
  • 500 ml lapte

Se urmeaza instructiunile de pe plic.

Ingrediente pentru frisca:

  • 3 plicuri de praf pentru frisca
  • 400 ml lapte

Se urmeaza instructiunile de pe plic.

sau
  • 250 ml frisca lichida
Asamblarea tortului:

Se pune primul blat pe o farfurie dreapta, se unge cu 1/2 din crema, deasupra se pune al doilea blat, se unge cu restul de crema, deasupra se pune al treilea blat. Se "imbraca" tortul in frisca si se orneaza.

Maioneza

  • 3-4 galbenusuri
  • 2 linguri mustar
  • 300 -350 ml ulei
  • zeama de lamaie/apa cu sare de lamaie

In bolul de la mixer se pun galbenusurile si mustarul si se amesteca. Se adauga treptat ulei (putin cate putin). La sfarsit se adauga zeama de lamaie, dupa gust.

Salata boeuf





Ingrediente:

Pentru salata:
  • un piept de pui;
  • un borcan gogosari in otet
  • un borcn castraveti in otet
  • 2 radacini telina (marime mica)
  • 3 morcovi
  • 2 radacini pastarnac
  • 6 cartofi
  • 200 g mazare
  • 200 g masline
  • sare
  • piper
  • maioneza

Pieptul de pui se pune la fiert in apa. Dupa fierbere se lasa sa se raceasca si se taie cubulete.
Separat se pun la fiert legumele. Dupa fierbere se lasa sa se raceasca si se taie cubulete.
Castravetii si gogosarii se taie cubulete si se lasa sa se scurga.
Daca folosesti mazare congelata o fierbi si o lasi sa se scurga. Daca folosesti mazare din conserva o lasi sa se scurga.
Se amesteca carnea, legumele, castravetii, gogosarii, mazarea si maslinele.Adaugati sare si piper dupa gust. Adauga maioneza si amesteca usor.
Orneaza salata cu masline, gogosar, morcov etc.
Pastreza salata in frigider.